RO
RSS Feeds
Website design: Media Pozitiv

Centrul de presa

Forum Acasa TV, Primul dans comunitar din Romania, marti la Sibiu

06/09/2009
O suta de tineri cu probleme sociale din Romania vor dansa marti pe scena Casei de Cultura din Sibiu, intr-un spectacol care se constituie in primul dans comunitar din tara noastra. "Pasarea de foc" este pus in scena pe muzica lui Igor Straviski, in viziunea originala a coregrafilor Royston Maldoom si Josef Eder. Spectacolul prezentat de ei alatura o suta de tineri cu varste intre 11 si 22 de ani din Romania, cu probleme sociale, care au invatat dansul contemporan special pentru acest spectacol.

Considerat, in tarile vest-europene, o metoda de terapie si de integrare sociala, dansul comunitar ajunge astfel si in Romania, prin intermediul asociatiei Jungen Rumänen eine Chance!. Voluntarilor li s-au alaturat si cateva vedete din Romania - Horia Brenciu, Carmen Tanase si Andreea Marin Banica.

Spectacolul "Pasarea de foc" a fost prezentat pentru prima oara la Bucuresti, la Teatrul National si a doua oara in cadrul festivalului "George Enescu", iar acum ajunge si la Sibiu.

Tinerii dansatori provin atat din medii sociale defavorizate, cat si din familii instarite, sunt tineri fara abilitati fizice deosebite, fara experienta in arta dansului si care nu s-au cunoscut pana acum.

"Proiectul 'Pasarea de foc' face parte din povestea mea de dragoste cu Romania si cu romanii, tine de dorinta mea de a pastra legatura cu acest popor deosebit, in special cu tinerii, dupa ce m-am intors acasa, in Germania. M-am gandit cat de mult ar insemna pentru tinerii romani sa traiasca o astfel de experienta de creatie. Sunt convinsa de valoarea conceptului de dans comunitar in sine. Cred ca reprezinta un instrument inedit si puternic contra individualismului si prejudecatilor, le da speranta celor implicati, ii valorizeaza, le incurajeaza impulsul creator, le arata cat de puternici pot fi impreuna si ce lucruri extraordinare pot realiza daca au incredere in ei insisi si in cei din jur", spune Monique Gruber, fondatorarea Jungen Rumänen eine Chance!.

Spectacolul va avea loc la Casa de Cultura a Sindicatelor, in data de 8 septembrie, la ora 19.00. Intrarea va fi libera, in limita locurilor disponibile.

Autor: A.M. Up