RO
RSS Feeds
Website design: Media Pozitiv

Centrul de presa

Tribuna, 100 de tineri au ridicat o sala intreaga in picioare

09/09/2009
Extraordinar! Asa s-ar putea descrie intr-un cuvant spectacolul desfasurat marti, 8 septembrie, la Casa de Cultura a Sindicatelor Sibiu. 100 de tineri, cu varste cuprinse intre 11-22 de ani au transpus in miscare viziunea coregrafilor Josef Eder si Royston Maldoom asupra "Pasarii de foc" pe muzica lui Igor Stravinsky. Spectacolul, care a debutat la ora 19, a umplut pana la refuz sala mare a Casei de Cultura a Sindicatelor, adunand la un loc aproximativ 700 de oameni veniti special pentru a lua contact cu un concept nou in Sibiu si in Romania - acela de dans comunitar.
Gandit ca un proiect pilot, organizat de Asociatia Jungen Rumanen eine Chance! si If Magic, spectacolul a adus pe scena copii si tineri proveniti din medii sociale diferite, in incercarea de a sustine comunicarea sociala prin arta.

Spectacol complex

"Pasarea de foc" s-a remarcat prin mobilitate si complexitate, transpunand in dans povestea luptei dintre bine si rau, pe fondul unei povesti de dragoste, care invinge pana la urma fortele intunericului. "Ce m-a uimit in acest proiect este onoarea imensa pe care am simtit-o. Sa fiu capabil sa creez ceva ce n-a mai fost creat, de a invata ceva ce n-a mai fost cunoscut." a spus coregraful Josef Eder, care a subliniat talentul si daruirea dansatorilor, care au repetat sase saptamani, cate sase ore pe zi. 15 dintre cei 100 de tineri care i-au facut pe spectatori sa se ridice in picioare la sfarsitul spectacolului si sa izbucneasca in urale, sunt sibieni, ceilalti provenind din Brasov si Bucuresti.

Totodata, pe langa cei doi creatori de renume international, la reusita proiectului si-au adus aportul coregrafii Martha Hincapie Charry, Irina Roncea si Oana Rotariu, mai multe institutii sibiene oferindu-si si ele sprijinul: Primaria Municipiului Sibiu, Consiliul Judetean Sibiu, Casa de Cultura a Sindicatelor Sibiu, Directia Judeteana de Tineret si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sibiu.

Autor:  Alexandra Chescu Up