RO
RSS Feeds
Website design: Media Pozitiv

Despre Proiect

Primul spectacol de dans comunitar din Romania, Pasarea de foc pe muzica lui Igor Stravinski, a fost prezentat publicului din Bucuresti si Sibiu in cadrul Festivalului International "George Enescu", in septembrie 2009.

Asociatia "Jungen Rumänen eine Chance!", al carei Presedinte este Monique Gruber, sotia fostului ambasador al Germaniei la Bucuresti, si-a propus sa puna bazele unui nou concept artistic si social in Romania: "Community dance". Proiectul a fost implementat si promovat prin intermediul If Magic.

Grupul de artisti a fost alcatuit din 100 de tineri cu varste cuprinse intre 11 si 22 de ani, fara experienta in arta dansului, fara calitati fizice deosebite, provenind din toate mediile sociale - orfani, copii din familii instarite, persoane cu deficiente de auz sau locomotorii. Ei au fost alesi din mai multe institutii din Bucuresti, Ploiesti, Brasov si Sibiu (ONG-uri, scoli si licee). Singurul criteriu de selectie a fost dorinta lor de lua parte la proiect.


Artistii au prezentat spectacolul de dans contemporan "Pasarea de Foc", pe muzica lui Igor Stravinski, la Bucuresti si  Sibiu. Premiera a avut loc la Teatrul National din Bucuresti.

Antrenamentele s-au desfasurat timp de o luna, sub indrumarea coregrafilor Royston Maldoom (Marea Britanie) si Josef Eder (Germania), asistati de Martha Hincapie (Columbia). Coregraful Irina Roncea si asistentul coregraf Oana Rotariu au facut parte din echipa, pentru asigurarea viitorului proiectului in tara. Ele isi vor insusi conceptul si tehnicile de lucru ale lui Royston Maldoom si Josef Eder si vor contribui la realizarea unor astfel de proiecte in comunitatile locale din Romania, adaptandu-le la nevoile sociale specifice acestora.

Repetitiile intensive si spectacolele au oferit participantilor sansa de a-si explora potentialul creativ si de a descoperi valoarea disciplinei personale si a efortului de echipa.

Majoritatea au spus ca au trait o experienta unica in viata, care le-a schimbat in mod radical perceptia si atitudinea fata de oamenii din jur.

Spectacolul Pasarea de foc nu ar fi putut fi realizat fara sustinerea companiilor si organizatiilor romanesti si germane si a institutiilor publice nationale care au inteles valoarea proiectului si  rolul benefic pe care il poate avea pentru societatea romaneasca tocmai intr-un moment de criza. Contributiile lor generoase ne-au ajutat sa strangem un buget de peste 170.000 Euro.

Reprezentatiile au ridicat in picioare publicul de la Bucuresti si Sibiu, care i-a aplaudat pe artisti timp de minute in sir la scena deschisa.

Presa romaneasca si germana a mediatizat puternic evenimentul, considerand ca a demonstrat cu succes faptul ca tineri dezavantajati pot fi antrenati si motivati sa reuseasca o performanta colectiva impresionanta, la standarde profesionale ridicate. Proiectul a fost mentionat de peste 70 de ori (articole, stiri, interviuri, reportaje) in media nationala si internationala.

Suntem recunoscatori personalitatilor care au sprijinit acest proiect: Altetele Lor regale Principesa Mostenitoare Margareta si Principesa Elena a Romaniei, Excelenta Sa domnul Alexander Nixon, Dana Deac, Andreea Marin Banica, Carmen Tanase, Horia Brenciu, Adrian Paduraru. Ne-au onorat cu prezenta la spectacol Ion Caramitru, Directorul Teatrului National Bucuresti si fost ministru al culturii (care a afirmat ca nu a vazut niciodata atati oameni iesind din teatru emotionati pana la lacrimi), Klaus Johannis, primarul Sibiului, Martin Bottesch, Presedintele Consiliului Judetean Sibiu, Excelenta Sa domnul Thomas Gerlach, Consulul Germaniei, maestrul Horia Andreescu, reprezentanti ai corpului diplomatic, ai institutiilor publice, ai societatii civile si personalitati din presa.

Spectacolul va fi urmat de un film documentar realizat de Tedy Necula, un tanar si talentat cineast roman cu dizabilitati fizice. Filmul va constitui o marturie complexa a metodelor de lucru in dansul comunitar si a evolutiei participantilor. Demersul va incuraja institutiile si organizatiile din Romania sa constientizeze valoarea si impactul conceptului de dans comunitar si sa-i valorifice potentialul in reintegrarea categoriilor marginalizate in societate.

Pe termen lung, "Pasarea de Foc" deschide noi perspective atat domeniului artistic cat si practicilor sociale din Romania. Conceptul poate fi preluat si pus in aplicare mai departe de indivizi si organizatii din toate domeniile de activitate, ca forma de arta neconventionala, terapie sociala, team building, dezvoltare personala, stimulent al creativitatii, in beneficiul celor mai diverse grupuri: copii, angajati, varstnici, persoane cu dizabilitati, persoane in cautarea unui loc de munca, etc.

Up

Extrase de presaStiri

Down Up