RO
RSS Feeds
Website design: Media Pozitiv

Centrul de presa

TNB, The Firebird - First community dance performance in Romania

05/09/2009
100 de tineri aflati pentru prima oara pe scena. 2 coregrafi exceptionali. O piesa care a scris istorie.

Teatrul National Bucuresti gazduieste primul spectacol de community dance din Romania, sambata 5 septembrie, ora 20.00, in cadrul Festivalului si Concursului International "George Enescu" 2009.

O suta de tineri din Bucuresti, Brasov si Sibiu, pe care putina lume si i-ar fi imaginat urcand pe scena, prezinta o versiune electrizanta a piesei lui Igor Stravinschi, "Pasarea de foc", sub indrumarea coregrafilor Royston Maldoom (Marea Britanie) si Josef Eder (Germania), asistati de Marta Hincapié (Columbia), Irina Roncea si Oana Rotariu (Romania).

Artistii au intre 11 si 22 de ani, provin din medii sociale diferite, nu au experienta in arta dansului, nici calitati fizice deosebite, dar, dupa doar cateva saptamani de antrenament sustinut, reusesc o adevarata performanta de dans contemporan, demonstrand ca in arta, ca si in societate, contributia fiecarui om are valoare atunci cand i se ofera o sansa.

Asociatia "Jungen Rumänen eine Chance!" (JRC), fondata de Monique Gruber, sotia fostului Ambasador al Germaniei la Bucuresti, aduce pentru prima oara in Romania conceptul artistic si social "Community dance" (dansul comunitar), ce reprezinta o forma inovatoare de dezvoltare personala si comunicare sociala prin arta, o sansa pentru oameni de toate varstele si categoriile sa creeze impreuna si sa se redescopere.

Cunoscutul coregraf britanic Royston Maldoom, decorat de Regina Marii Britanii, a demonstrat ca dansul poate schimba vietile oamenilor, eliberandu-i de complexe. "Nu ii privesc pe cei cu care lucrez prin prisma identatii lor sociale, nici a dizabilitatilor lor. Pentru mine, ei sunt artisti, performeri, iar scopul nostru este sa cream un spectacol de clasa. Legaturile umane, energia, increderea in propriile forte, sunt generate in timpul procesului, dar nu acestea sunt obiectivul nostru final, ci calitatea actului artistic", declara Royston Maldoom.

Coregraful german Josef Eder are o experienta bogata in a lucra cu amatori, colaborand cu succes la multe proiecte cu Royston Maldoom. Stilul lui Eder este eclectic, combinand tehnici consacrate ale dansului contemporan cu elemente Yoga, Pilates sau apartinand metodei Feldenkrais. Conceptul dezvoltat de el a primit numele de "Body as Voice" (Corpul ca voce).

Pasarea de Foc este, in primul rand, un fenomen artistic adus in fata publicului in Bucuresti si Sibiu, unde va avea loc o a doua reprezentatie, in 9 septembrie. Experienta si realizarile coregrafilor Maldoom si Eder promit un spectacol de dans contemporan de exceptie, o performanta scenica demna de profesionisti. Pe termen lung, "Pasarea de Foc" deschide noi perspective atat domeniului artistic cat si practicilor sociale din Romania.

Proiectul este sprijinit de institutiile si companiile care au inteles valoarea si rolul semnificativ pe care un astfel de demers le poate avea pentru societatea romaneasca, tocmai intr-un moment de criza.

Proiectul este pus in aplicare prin intermediul serviciilor de consultanta If Magic.

Intrarea publicului va fi libera, in limita locurilor disponibile. In dimineata zilei de 5 septembrie, la ora 11.00, va avea loc repetitia generala cu public la Teatrul National din Bucuresti, de asemenea cu intrare libera.

Pentru programul detaliat si toate informatiile despre proiect vizitati http://pasareadefoc.ro/
Up