RO
RSS Feeds
Website design: Media Pozitiv

Centrul de presa

HotNews, Pasarea de foc - primul spectacol de dans comunitar din Romania

04/09/2009

O suta de tineri din Bucuresti, Brasov si Sibiu vor da viata "Pasarii de foc" a lui Igor Stravinsky, sambata 5 septembrie, ora 20.00, pe scena Teatrului National, in cadrul primului spectacol de dans comunitar din Romania. Desfasurat in cadrul Festivalului International "George Enescu", spectacolul de dans contemporan, realizat sub indrumarea coregrafilor Royston Maldoom (Marea Britanie) si Josef Eder (Germania),  va avea o a doua reprezentatie pe 9 septembrie, la Sibiu. Intrarea va fi libera, la ambele reprezentatii.

Proiectul Pasarea de foc, cu un buget de 180.000 de euro, aduce impreuna 100 de tineri cu varste intre 11-22 de ani din zone diferite ale tarii. Timp de cinci saptamani, sub atenta supraveghere a coregrafilor, acestia au participat la repetitiile intensive pentru a aduce in fata publicului roman spectacolul pe muzica lui Igor Stravinsky: Pasarea de Foc (www.pasareadefoc.ro). Tinerii provin atat din medii sociale defavorizate, cat si din familii instarite, sunt tineri fara abilitati fizice deosebite, fara experienta in arta dansului si care nu s-au cunoscut pana acum.
Coregrafii Royston Maldoom  si Josef Eder au fost secondati de coregrafii Marta Hincapié (Columbia), Irina Roncea si Oana Rotariu (Romania) carora li s-au alaturat Horia Brenciu, Carmen Tanase, Andreea Marin Banica.

Un astfel de proiect precum Pasarea de Foc inseamna dedicare si implicare din partea unor categorii variate de oameni, de la artisti pana la finantatori. Peste 90% din buget proiectului a fost obtinut in Romania, au precizat organizatorii, lucru care demonstreaza ca atat in domeniul public cat si in cel privat exista la nivel decizional persoane care recunosc importanta proiectelor sociale, pe care le sustin, chiar si in perioade de criza.


Pe termen lung Pasarea de foc deschide noi perspective, nu numai in domeniul artistic, ci si in cel al practicilor sociale din Romania. De asemenea atesta alinierea la tendintele europene interdisciplinare si reprezinta un stimulent al creativitatii cu valente terapeutice pentru o societate aflata intr-o perioada dificila si un demers de promovare a tolerantei, increderii, spiritului de echipa si a disciplinei in randul tinerei generatii.

Presedinta Asociatiei "Jungen Rumänen eine Chance!", Monique Gruber, sotia fostului ambasador al Germaniei la Bucuresti, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa dedicata anuntarii evenimentului ca “Proiectul “Pasarea de foc” face parte din povestea mea de dragoste cu Romania si cu romanii, tine de dorinta mea de a pastra legatura cu acest popor deosebit, in special cu tinerii, dupa ce m-am intors acasa, in Germania. M-am gandit cat de mult ar insemna pentru tinerii romani sa traiasca o astfel de experienta de creatie. Sunt convinsa de valoarea conceptului de dans comunitar in sine. Cred ca reprezinta un instrument inedit si puternic contra individualismului si prejudecatilor, le da speranta celor implicati, ii valorizeaza, le incurajeaza impulsul creator, le arata cat de puternici pot fi impreuna si ce lucruri extraordinare pot realiza daca au incredere in ei insisi si in cei din jur. “

Autor: D.S.


Up