RO
RSS Feeds
Website design: Media Pozitiv

Centrul de presa

Ora de Sibiu, A T E N T I E! ! ! Pasarea de foc ajunge la Sibiu ! ! !

06/09/2009

Dupa ce a fost prezentat pe scena Teatrului National din Bucuresti in cadrul Festivalului International George Enescu, Asociatia Jungen Rumänen eine Chance! aduce la Sibiu, primul spectacol de community dance din Romania, „Pasarea de foc".

Proiectul reuneste 100 de tineri cu varste cuprinse intre 11-22 de ani din Bucuresti, Brasov si Sibiu intr-un spectacol de dans contemporan de exceptie pe muzica lui Igor Straviski, in viziunea originala a coregrafilor Royston Maldoom si Josef Eder. Tinerii dansatori provin atat din medii sociale defavorizate, cat si din familii instarite, sunt tineri fara abilitati fizice deosebite, fara experienta in arta dansului si care nu s-au cunoscut pana acum. Spectacolul va avea loc la Casa de Cultura a Sindicatelor, in data de 8 septembrie, la ora 19.00. Intrarea va fi libera, in limita locurilor disponibile. Pasarea de foc deschide noi perspective, nu numai in domeniul artistic, ci si in cel al practicilor sociale din Romania. De asemenea atesta alinierea la tendintele europene interdisciplinare si reprezinta un stimulent al creativitatii cu valente terapeutice pentru o societate aflata intr-o perioada dificila si un demers de promovare a tolerantei, increderii, spiritului de echipa si a disciplinei in randul tinerei generatii.

Proiect cu scop social

Proiectul Pasarea de Foc inseamna dedicare si implicare din partea unor categorii variate de oameni. Este important de mentionat faptul ca peste 90% din buget proiectului a fost obtinut in Romania. Acest lucru demonstreaza faptul ca atat in domeniul public cat si in cel privat exista la nivel decizional persoane care recunosc importanta proiectelor sociale, pe care le sustin, chiar si in perioade de criza, bazandu-si increderea pe doua criterii esentiale: valoarea proiectelor (beneficiul adus societatii) si continuitatea acestora (numai printr-un efort sustinut se pot produce cu adevarat schimbari).

Terapie sociala

Toate aceste eforturi vin in beneficiul unor categorii diferite de oameni, cu efecte deosebite in dezvoltarea personala si sociala a celor aflati in situatii dificile si nu numai: copii, angajati, varstnici, someri, orfani, persoane cu dizabilitati, persoane aflate in zone de conflict etc. Cei care au sustinut prin orice modalitate Pasarea de Foc au inteles ca dansul comunitar este un instrument de motivare, terapie sociala, teambuilding, dezvoltare personala si stimulent al creativitatii.

Declaratii:

Monique Gruber, fondatorarea Jungen Rumänen eine Chance!:

"Proiectul 'Pasarea de foc' face parte din povestea mea de dragoste cu Romania si cu romanii, tine de dorinta mea de a pastra legatura cu acest popor deosebit, in special cu tinerii, dupa ce m-am intors acasa, in Germania. M-am gandit cat de mult ar insemna pentru tinerii romani sa traiasca o astfel de experienta de creatie. Sunt convinsa de valoarea conceptului de dans comunitar in sine. Cred ca reprezinta un instrument inedit si puternic contra individualismului si prejudecatilor, le da speranta celor implicati, ii valorizeaza, le incurajeaza impulsul creator, le arata cat de puternici pot fi impreuna si ce lucruri extraordinare pot realiza daca au incredere in ei insisi si in cei din jur. "

Royston Maldoom, coregraf:

"Nu ii privesc pe cei cu care lucrez prin prisma identitatii lor sociale, nici a dizabilitatilor lor. Pentru mine, ei sunt artisti, performeri, iar scopul nostru este sa cream un spectacol de clasa. Legaturile, energia, increderea, sunt generate in timpul procesului, dar nu acestea sunt obiectivul nostru final, ci calitatea actului artistic. Progresele obtinute pe plan social sunt rezultate secundare ale acestui proces. Unul din instrumentele cele mai importante in relatia noastra cu cei pe care ii indrumam este increderea cu care ii investim. Eu cred fara nicio urma de indoiala in capacitatea lor de a realiza spectacolul. Nu am avea niciun succes altfel."

Josef Ede, coregraf:

"Dupa ani de angajamente cu companii de dans profesioniste, intalnirea cu Royston m-a readus la dansul comunitar. Am inceput sa lucrez cu amatori. Este un sentiment foarte reconfortant sa dau mai departe acest dar care mi s-a oferit, la randul meu, de a ma putea exprima prin dans. Secretul nostru este convingerea in puterea increderii. "Pasarea de foc" ne este un proiect deosebit de drag amandorura. L-am prezentat pentru prima oara in 2005, in Saarbrucken, si este prima piesa coregrafica pe care am creat-o impreuna cu Royston. Grupul de tineri romani este unul din cele mai receptive si mai motivate cu care am lucrat."

 

Autor: Dragos Popescu

Up