RO
RSS Feeds
Website design: Media Pozitiv

Centrul de presa

Rondul de Sibiu, Doi sibieni - eroii primului spectacol de dans comunitar

10/09/2009

Dupa Bucuresti, Sibiul este cel de-al doilea oras din Romania, si ultimul, unde va fi prezentat primul spectacol de dans comunitar realizat in tara. "Pasarea de foc" aduce pe scena 100 de tineri de varste diferite, din medii sociale diferite, care nu s-au mai vazut niciodata inainte de acest proiect, nu stiau nici sa danseze si nu au mai urcat vreodata pe scena. Doua din rolurile principale sunt interpretate de tineri din Sibiu, unul provenind de la centrul de plasament Gulliver, iar celalalt de la liceul Onisifor Ghibu. Spectacolul va avea loc la Casa de Cultura a Sindicatelor, marti, 8 septembrie, la ora 19. Intrarea va fi libera, in limita locurilor disponibile.

Ce au in comun 100 de tineri, cu varste intre 9 si 25 de ani, fara abilitati fizice deosebite, unii provenind de la centre de plasament, altii de la scoli de elita, unii copii ai strazii, altii din familii instarite, unii cu mici handicapuri fizice sau mentale, cativa cu sindromul Down? Nici ei nu stiau pana acum, dar au descoperit - dansul. Initiatorii proiectului, Asociatia Jungen Rumanen eine Chance! si If Magic Events, au demonstrat ca oricine, daca vrea si munceste, poate deveni incredibil pe scena. Tinerii provin din Sibiu, Brasov, Ploiesti si din Capitala. De la Sibiu sunt aproximativ 15 copii, de la Gulliver sau de la liceul Ghibu. Majoritatea s-au inscris singuri, dupa ce au vazut prezentarea proiectului. Au urmat sase saptamani de repetitii, la Bucuresti, cate sase ore in fiecare zi. Finalitatea acestor zile de munca este spectacolul de community dance „Pasarea de foc", pe muzica lui Igor Stravinski, in viziunea originala a coregrafilor Royston Maldoom si Josef Eder. Prima reprezentatie a avut loc in 5 septembrie pe scena Teatrului National din Bucuresti, in cadrul Festivalului International George Enescu.

Sibienii sunt invitati sa vada, cum niste simpli tineri, s-au transformat in adevarati artisti, in doar cateva saptamani. Spectacolul de la Sibiu este programat marti, de la ora 19, la Casa de Cultura a Sindicatelor. Intrarea este libera.

Proiectul porneste de la ideea ca dansul are nu numai valente artistice, ci si terapeutice, si reprezinta un demers de promovare a tolerantei, increderii, spiritului de echipa si a disciplinei in randul tinerei generatii. Petse 90 la suta din bugetul de 180.000 de euro a fost obtinut in Romania.

Fondatorarea Jungen Rumänen eine Chance!, Monique Gruber, a declarat ca s-a indragostit de Romania dupa ce a trait aici, intre 2003-2006, perioada in care sotul ei a fost ambasadorul Germaniei in Romania. "Motivul pentru care am ales Sibiul pentru aceasta a doua reprezentatie este acela ca aici e o regiune foarte deschisa, foarte activa. Unde sunt multe companii straine si mai ales germane, iar sponsorul nostru principal ne-a propus sa venim aici", a declarat Monique Gruber. Aceasta are speranta ca proiectele de dans comunitar vor prinde foarte bine in Romania, deja cateva scoli si institutii fiind interesate sa organizeze, la randul lor, asa ceva.

Ce este dansul comunitar?

Dansul comunitar se produce atunci cand un grup de oameni diferiti (ca varsta, rasa, sex, mediu social de apartenenta sau capacitati fizice) realizeaza impreuna o performanta artistica, in baza unei indrumari coregrafice specifice. Dansul comunitar reprezinta o sansa pentru oameni de toate varstele si categoriile sa creeze impreuna si sa se redescopere.

Acesta demonstreaza ca in arta, ca si in societate, contributia fiecarui om are valoare atunci cand i se ofera o sansa. Dansul comunitar s-a dovedit o practica sociala cu efecte benefice, in special pentru categoriile aflate in situatii dificile - someri, orfani, persoane cu dizabilitati, persoane aflate in zone de conflict - si este practicat cu succes pe toate continentele.

Pe termen lung, "Pasarea de Foc" deschide noi perspective, spun organizatorii, atat domeniului artistic, cat si practicilor sociale din Romania. Proiectul poate fi preluat si pus in aplicare mai departe de indivizi si organizatii din toate domeniile de activitate, ca forma de arta neconventionala, terapie sociala, team building, dezvoltare personala, stimulent al creativitatii, in beneficiul celor mai diverse grupuri de indivizi.

Coregraful Irina Roncea si asistentul coregraf Oana Rotariu au facut parte din echipa si si-au insusit principiile si tehnicile pentru a asigura viitorul conceptului in tara. Ele vor sprijini organizatiile si comunitatile locale care vor sa puna in aplicare proiecte similare.

La final, va fi realizat si un documentar, in regia tanarului cineast Tedy Necula.

 

Autor: Elida Cremene

Up